Pärnu ooperipäevad

Üle aasta toimuvad Pärnu ooperipäevad on kohtumispaik ooperigurmaanidele. Eesti ühe parima akustikaga saalis saab näha ja kuulda muusikateatreid laiast maailmast, kes astuvad Eesti lavalaudadel üles esmakordselt. Ettekandele tuleb vähemalt üks ooper, mida pole siinmail varem esitatud või on meie saalidesse sattunud üliharva.

16. Pärnu ooperipäevad toimuvad 4.-6. juulil 2024. aastal. Pärnu ooperipäevade 2024. aasta külalisteater on Klaipėda Riiklik Muusikateater. Üle kolme kümnendi tegutsenud muusikateater on toonud lavale enam kui sada eri žanris lavastust – oopereid, operette ja muusikale, ballette, laste- ja kaasaegse tantsu lavastusi. Klaipėda Riiklik Muusikateater pakub andekatele noortele artistidele enese proovile paneku võimalusi ja teeb sageli koostööd ka tuntud artistide ja rahvusvaheliste loovmeeskondadega.

Pärnu ooperipäevadel saab näha-kuulda Gaetano Donizetti koomilist ooperit „Rügemendi tütar“ ja leedu helilooja Bronius Kutavičiuse ooperit „Karu“; traditsiooniliselt lõpeb festival ooperigala ja õhtusöögiga.

 

Meenutus 2018. aasta ooperipäevade galakontserdist:

 

Pärnu ooperipäevad 2024. Klaipėda Riiklik Muusikateater

Pärnu ooperipäevade 2024. aasta külalisteater on Klaipėda Riiklik Muusikateater. Üle kolme kümnendi tegutsenud muusikateater on toonud lavale enam kui sada eri žanris lavastust – oopereid, operette ja muusikale, ballette, laste- ja kaasaegse tantsu lavastusi. Klaipėda Riiklik Muusikateater pakub andekatele noortele artistidele enese proovile paneku võimalusi ja teeb sageli koostööd ka tuntud artistide ja rahvusvaheliste loovmeeskondadega.

 

 

N 4. juuli kell 19 Pärnu kontserdimaja 

RÜGEMENDI TÜTAR

Muusika Gaetano Donizetti

Itaalia helilooja Gaetano Donizetti (1797–1848) 1840. aastal Pariisis esietendunud Prantsuse koomiline ooper „La fille du régiment“(„Rügemendi tütar“) on maailma ooperiteatrite lavadel valitsenud juba peaaegu kakssada aastat. Leedus tõi selle esmakordselt lavale Klaipėda Riiklik Muusikateater 2021. aasta novembris. Arvatakse, et Donizetti kirjutas ooperi vaid paari nädalaga. „Kõike, mis mul hästi välja tuli, tegin alati kiiresti, ja mulle heideti sageli ette hooletust, mis mulle enamasti ka kätte maksis,“ on Donizetti öelnud. Näiliselt lihtsa ja muretult lõbusa ooperi esitamiseks on vaja väga erilisi lauljaid ning peaosatäitjad peavad üles näitama erakordset näitlejameisterlikkust.

Lavastaja Jūratė Sodytė on otsustanud Leedu publiku ette toodud lavastuses asendada ooperi algse tegevusaja, Napoleoni Austria vallutamise perioodi (1805–1815) Alžeeria vabadussõja (1954–1962) aastatega. Romantilist komöödiat esitavad Klaipėda Riikliku Muusikateatri parimad solistid ja külalissolistid, koor ning balletitrupp.

Lisainfo ja piletid

 

R 5. juuli kell 19 Pärnu kontserdimaja

KARU

Muusika Bronius Kutavičius

Sündmused toimuvad 19. sajandil Leedu metsikul ääremaal, kus inimesed on veel rahvalike traditsioonide ja paganlike uskumuste mõju all. Saame tuttavaks kummalise perekonnaga, kes koosneb animistliku käitumisega noorest krahvist Mykolasest ja tema hullumeelsest emast, kelle karu legendi kohaselt pulmapäeval vägistas. Selle loomaliku rünnaku tulemusena sündinud poolinimene-poolkaru armub naabermõisa kaunisse neidu Juliasse ja palub ta endale naiseks. Kas suudab see liit noore krahvi kahetise loomuse taltsutada?

2000. aastal kirjutatud „Karu“ („Lokys“) on Leedu helilooja Bronius Kutavičiuse (1932–2021) kolmas ooper ning esimene nn suur ooper. Seda küll mitte kestuselt (ooper kestab alla kahe tunni), vaid kaasatud artistide poolest: rohkelt on soliste, täiskoosseisus orkester, segakoor ja balletitantsijad. Leedu kirjaniku Aušra Marija Sluckaitė-Jurašienė libretol põhinev muusikaline põnevuslugu jutustab ümber Prosper Mérimée gooti stiilis fantaasianovellist „Lokis“ (1869) inspireeritud verise pulma loo. Süžee keskendub tummfilmiajastu õudusfilmide laadis inimloomuse varjuküljele ning sellele, mil määral suudab inimene kõrvale heita oma loomalikkuse.

Lisainfo ja piletid

 

L 6. juuli kell 19 Pärnu kontserdimaja

OOPERIGALA 

Klaipėda Riikliku Muusikateatri solistid ja sümfooniaorkester

Õhtujuht Anu Välba

Ooperigala on koos õhtusöögiga

Lisainfo ja piletid

 

 

 

 

 

 

 

 

Pärnu ooperipäevad 2022. Poola Kuninglik Ooper

Pärnu ooperipäevad 7.–9. juuli 2022. 

14. ooperipäevade külalisteatriks on Poola Kuninglik Ooper. Teater tegutseb Varssavis, kunagises Poola kuningapere suveresidentsis Łazienki Królewskie’s. Sinna asutas kuningas Stanisław August Poniatowski ooperiteatri, mis avati 1788. aastal. See on üks vähestest tänaseni säilinud autentsetest 18. sajandi õukonnateatritest Euroopas. Kaasajal on Poola Kuninglik Ooper pälvinud tähelepanu just Mozarti ja poola heliloojate teoste esitustega. Seda pakuvad ka suvised etendused Pärnus –Mozarti „Don Giovanni“ ja Stanisław Moniuszko „Õudne mõis“. Ooperipäevad lõpevad traditsiooniliselt, piduliku galakontserdi-õhtusöögiga, mida juhib Anu Välba.

 

Pärnu ooperipäevade esitluskontsert. Poola Kuningliku Ooperiteatri solistid

23. märtsil 2022

Lisainfo

 

Wolfgang Amadeus Mozart „ Don Giovanni“

7. juuli kell 19.00

Mozart kirjutas „Don Giovanni“ 1787. aastal Praha ooperiteatri tellimusel. Vaid aasta varem oli Praha publik võtnud ovatsioonidega vastu „Figaro pulma“. Tollal kahekümne kahe aastaselt heliloojalt telliti koheselt uus teos. Libreto autor Lorenzo da Ponte, kellega Mozart oli korduvalt koostööd teinud, pakkus välja loo naistevõrgutajast Don Juanist. Teema osutus noore Mozarti jaoks äärmiselt inspireerivaks. Lühikese aja jooksul õnnestus tal luua teos, mis üllatab nii muusikaliste lahenduste originaalsuse kui ka vormi täiuslikkuse ja heli küpsuse poolest.

„Don Giovannil“ on maailma ooperiteatrite repertuaarides oluline koht. Alates esietendusest Prahas 1787. aastal kuni tänaseni ei ole olnud ühtegi aastat, mil seda kuulsat ooperit lavale ei oleks toodud.

Lisainfo

 

Stanisław Moniuszko „Õudne mõis“

8.juuli kell 19.00

Stanisław Moniuszko „Õudne mõis“ jõudis Poola Kuningliku Ooperi lavale aastal 2019, mis oli kuulutatud helilooja Stanisław Moniuszko aastaks. Samuti tähistati selle patriootilise ooperiga Poola iseseisvuse taastamise 100. aastapäeva.

Esietendus toimus Varssavis 28. septembril 1865. aastal. Publiku soojast vastuvõtust hoolimata eemaldati ooper kavast vaid kolme etenduse järel. Tsaari tsensuuri häiris rahvuslik meelsus nii Jan Chęciński koostatud libretos kui ka Moniuszko muusikas. Ooperi aariates ja koorilauludes leidub viiteid pärimuskultuurile, romantiliste laulude traditsioonidele ning muusikas on kasutanud Poola tantsudele iseloomulike rütme.

Ryszard Peryti lavastuses teevad kaasa silmapaistvad solistid, Poola Kuningliku Ooperi vokaalansambel ja orkester.

Lisainfo

 

Galakontsert-õhtusöök

9.juuli 19.00 

Õhtut  juhib Anu Välba.

Lisainfo

 

Pärnu ooperipäevade 2022 toetajad

 

.      

 

Ajalugu

2022 Poola Kuninglik Ooper
7.7 W. A. Mozart „ Don Giovanni“
8.7 Stanisław Moniuszko „Õudne mõis“
9.7 Galakontsert ja õhtusöök

2018 Moskva Boriss Pokrovski nimeline Kammermuusikateater
5.7 K. Aho “Frida ja Diego”
6.7 G. Rossini “Türklane Itaalias”
7.7 Galakontsert ja õhtusöök “Maailma maitsed”

2016 Peterburi ooperiteater
7.7 G. Donizetti “Peeter I uskumatud seiklused”
8.7 R. Štšedrini “Mitte ainult armatus”
9.7 Galakontsert ja vene rahvuslik õhtusöök

2014 Varssavi kammerooper
11.7 G. Fr. Händel “Imeneo”
12.7 Ooperigala ja õhtusöök

2012 Kiievi Akadeemiline Ooperi ja Balletiteater Lastele ja Noortele
7.12 N. Rimski-Korsakov “Jõuluöö”
8.12 Ooperigala ja õhtusöök

2011 Peterburi Kammerlik Ooperiteater
9.12 G. Donizetti “Lucia Di Lammermoor”
10.12 Ooperigala

2010 Valgevene Suur Ooperi- ja Balletiteater
9.7 A. Borodin “Vürst Igor”
10.7 Ooperigala

2009 Leedu Rahvusooper
10.7 G. Verdi “Aida”
11.7 Ooperigala

2008 Dmitri Bertmanni nim. Moskva Muusikateater Helikon Opera
11.7 N. Rimski-Korsakov “Tsaari mõrsja”
12.7 Gershwini Gala

2007 Stanislavski ja Nemirovitš-Dantšenko nim Moskva Akadeemiline Muusikateater
13.7 G. Puccini “Tosca”
14.7 Ooperigala

2006 Moskva Novaja Ooperiteater
14.7 V. Bellini “Norma”
15.7 Oparigala Bravissimo

2005 Gdanski Riiklik Ooperiteater
15.7 G. Puccini “Madame Butterfly”
16.7 Gala Italiana

2004 Läti Rahvusooper
25.6 G. Puccini “La Boheme”
26.6 Ooperigala
27.6 W. A. Mozart “Don Giovanni”

2003 Läti Rahvusooper
4.7 P. Tšaikovski “Jevgeni Onegin”
5.7 G. Verdi “La Traviata”

Festivali kontserdid

Kontserdikalender
Linn
  • Pärnu (44)
Kontserdikoht
  • Pärnu kontserdimaja (44)
Kategooria: Näita kõiki
  • Näita kõiki
  • Kontserdid
  • Festivalid
  • Koolikontserdid
  • Kontserdisarjad
  • Klassikatähed
  • Kino

Saabuvad üritused

Kõiki tulevasi üritusi
: 3
R5.07

Bronius Kutavičius KARU • Pärnu ooperipäevad

Reede, 5.07
19:00
Pärnu,
Pärnu kontserdimaja
Loe lähemalt
L6.07

OOPERIGALA • Pärnu ooperipäevad

Laupäev, 6.07
19:00
Pärnu,
Pärnu kontserdimaja
Loe lähemalt
Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega.